hey Custom media,

Agency VS freelancer?

07/08/2020

Een zelfstandig webdesigner of een volledig bureau?

Als ondernemer ben je steeds in de weer. Het lijkt wel of je 10 dingen tegelijk moet doen en er niet voldoende uren in een dag zitten om alles rond te krijgen. Om je onderneming succesvol te leiden is dan ook zorgen dat je minder om je hoofd hebt door met de juiste partners te werken. Voor je website kan je kiezen om met een webdesign / marketing bureau in zee te gaan of een zelfstandig ontwerpen. Je moet jezelf de juiste vragen stellen bij het kiezen van de beste partner voor jou onderneming.

01

De juiste keuze maken

Het juiste moment om te beslissen

Bij het opstarten van een nieuwe onderneming zal je eventueel nog overwegen met je eigen webdesign en marketing kennis aan de slag te gaan. Op dit moment weet jij als enige welke richting je wil uitgaan met je onderneming en zal je dus de lijnen perfect uit kunnen zetten. Maar van zodra je begint te groeien zal de tijd om dit erbij te nemen je vaak ontbreken. Dat is het moment dat je zal moeten kiezen voor een partner.

Maar welke optie is nu het beste voor jou situatie? Kies je best voor een (groot) bureau of ga je voor een freelance webdesigner? 

Ik overloop de voordelen van een bureau en een zelfstandig webdesigner zoals Custom Media.

Freelance webdesigner

Een freelancer webdesigner is een zelfstandige die zijn/haar diensten rechtstreeks aanbied. Freelancers hebben vaak al de nodige ervaring opgebouwd en gebruiken die kennis en ervaring. Dankzij het internet kan een freelance webdesigner van overal werken. Op die manier kan je met een lokale kracht werken maar ook even goed met iemand die honderden kilometers verder werkt.

Marketing / webdesign agency

Een bureau is een team van experten die volgens een bedrijfsstructuur werken. De werknemers krijgen projecten toegewezen en moeten werken naar de bedrijfsdoelen.
Omdat marketing, webdesign, graphic design vaak met elkaar verbonden zijn zijn bureau’s ook niet meer enkel gespecialiseerd in 1 onderdeel, maar zullen ze de kennis van de verschillende onderdelen samen brengen.

Wat verkies jij?

02

Voor en nadelen

1. Kennis

Freelancer

Voordeel: Freelancers hebben een uitgebreide kennis op verschillende vlakken. De ervaring is reeds opgebouwd voor ze zelfstandig beginnen. Naast de kennis over het totale plaatje zijn freelance webdesigners ook vaak gespecialiseerd in 1 onderdeel. Dit kan gaan over SEO (zoekwoorden optimalisatie), grafisch ontwerp, data analyse, copywriting,… 

Nadeel: Het is onmogelijk om expert te zijn op elk vlak. Zo kan het zijn dat je voor verschillende taken verschillende freelancers moet aannemen.

Custom Media lost dit al voor je op door reeds een database aan experten te hebben aangelegd. Ik werk samen met experts in hun vak, zo hoef jij niet te zoeken.

Digitaal Marketing / webdesign agency

Voordeel: Je werkt met een groep ervaren experten. Er zijn verschillende personen aangewezen per onderdeel zoals website, marketing, grafisch ontwerp,…

Nadeel: Je kan niet kiezen met wie je samen werkt. Een bureau verdeeld de jobs, kleine websites of nieuwe ondernemingen komen vaak bij nieuwe ontwerpers terecht. De meest ervaren experts werken voornamelijk voor de grootste klanten van het bureau.

2. Diensten

Freelancer

Voordeel: Freelancers werken voor zichzelf en voor zijn/haar reputatie. Voor een freelance webdesigner is het belangrijk dat om een goede service aan te bieden en doelen behalen. Jou de beste ervaring geven is de eenvoudigste manier om een mooie referentie erbij te krijgen.
We zijn gewoon om met kleinere ondernemingen te werken en zijn daar flexibeler naar. 

Nadeel: Een freelancer werkt meestal niet met een contract wat voor moeilijkheden kan zorgen.

Custom Media is flexibel en past zich daar op aan. Wil jij graag op voorhand alles mooi op papier uitgewerkt dan is dit perfect mogelijk. Hosting en onderhoud plan is steeds volgens contract.

Digitaal Marketing / webdesign agency

Voordeel: Er ligt een standaard structuur klaar voor alle diensten. Zo wordt er minder op maat gewerkt maar staat alles duidelijk afgelijnd.

Nadeel: Een bureau hecht veel waarde aan zijn reputatie maar de individuele medewerker heeft niet dezelfde verantwoordelijkheid als het bedrijf. Ze ervaren niet dezelfde drang om een exceptionele ervaring aan te bieden.

3. Hoe belangrijk ben jij?

Freelancer

Voordeel: Freelancers hebben algemeen minder projecten tegelijk lopen, daardoor kan je sneller een prioriteit krijgen. Als je project groot genoeg is kan een freelancer er zelfs voor kiezen uitsluitend voor jou te werken. Dat komt overeen met een expert in huis halen.

Nadeel: Je project kan langer duren waneer er ook externe partijen moeten betrokken worden. Denk maar een een fotograaf die ingeboekt worden om foto’s te komen trekken.

Custom Media spreekt een termijn af op basis van je vragen. Omdat we rechtstreeks samen werken kunnen we termijn mooi op elkaar afstemmen. TIP: lees ook “Hoe lang duurt een website ontwerpen”

Digitaal Marketing / webdesign agency

Voordeel: Een bureau heeft alle middelen in huis om snel een project af te ronden.

Nadeel: Een bureau heeft veel klanten. De grootste klanten zullen een hogere prioriteit krijgen waardoor jou project mogelijks vertraging oploopt of minder aandacht krijgt.

4. Flexibiliteit

Freelancer

Voordeel: Freelancers werken niet van 9 tot 5. Dit is een groot voordeel wanneer je in het weekend een mogelijke crisis moet bedwingen en aanpassingen nodig hebt. Vaak kan je je freelancer eenvoudig bereiken en kunnen aanpassingen razend snel gebeuren

Nadeel: Er kunnen kosten verbonden zitten wanneer je nachtelijke of weekend aanpassingen vraagt.

Custom Media staat steeds klaar. Wanneer er meteen iets moet gebeuren worden er kosten aangerekend.
Doorgaans zijn alle aanpassingen binnen 24uur verwerkt (afhankelijk van de grote). Waardoor je steeds gerust kan zijn dat er snel geschakeld wordt.

Digitaal Marketing / webdesign agency

Voordeel: Je weet prefect wanneer je het bureau kan bereiken en kan je daarop aanpassen.

Nadeel: De openingsuren van een bureau zijn niet de uren dat je partner beschikbaar is. De persoon die jou project beheert heeft ook andere klanten, heeft vaak vergaderingen, lunch pauzes, vakantie,… 

5. Prijs

Freelancer

Voordeel: Freelancers rekenen op verschillende manieren afhankelijk van het project. Zo kan een project een totaal prijs krijgen maar kunnen latere werken met uurtarief berekend worden. Het voordeel is dat een freelancer vaak efficiënter werken, ze worden niet afgeleid door collega’s of bedrijfspolitiek.

Nadeel: Betalingstermijnen zijn korter.

Custom Media hanteert een betalingsermijn van 15 dagen.

Digitaal Marketing / webdesign agency

Voordeel: Je zal vaak in een uitgebreid project stappen waardoor er ook een aangepast betalingsschema word gebruikt.

Nadeel: Een heeft enorme vaste kosten. Ze huren meestal een kantoor ruimte en werken met grafisch vormgevers, webdesigners, SEO experts, boekhouders, poetskantoren,… wat samenhangt met een enorm prijskaartje

Wat kies jij?